Objevte fascinující svět dýní: Přehled druhů, které vás ohromí
Dýně hokkaido
Dýně hokkaido patří mezi nejoblíbenější druhy dýní u nás. Pochází z Japonska, kde se pěstuje již po staletí. Vyznačuje se výraznou nasládlou chutí, která připomíná kombinaci dýně a kaštanů. Slupka hokkaido dýně je jedlá, takže ji nemusíte loupat. To z ní dělá velmi praktickou surovinu v kuchyni. Hokkaido dýně má charakteristický tvar cibule a její barva se pohybuje od tmavě zelené až po sytě oranžovou. Díky své všestrannosti se hodí k přípravě mnoha pokrmů. Můžete ji péct, vařit, dusit, smažit, grilovat nebo z ní připravit polévku, pyré, koláč či marmeládu. Hokkaido dýně je bohatá na vitamíny a minerály, jako je vitamín A, vitamín C, draslík a vláknina. Její konzumace má pozitivní vliv na zdraví očí, srdce a trávení.
Dýně máslová
Dýně máslová, známá také jako Butternut squash, je oblíbenou odrůdou dýně s lahodnou, máslově nasládlou chutí. Její tvar připomíná hrušku s béžovou až světle hnědou slupkou a sytě oranžovou dužinou. Díky své jemné konzistenci a nasládlé chuti se hodí do polévek, pyré, koláčů i dezertů. Dýně máslová je bohatá na vitamíny A a C, draslík a vlákninu. Patří mezi tykve druhu Cucurbita moschata, stejně jako například dýně muškátová. Přehled druhů dýní je pestrý a zahrnuje mnoho dalších odrůd, jako jsou dýně Hokkaido, špagetová dýně nebo dýně Goliáš. Při výběru dýně máslové hledejte plody s pevnou slupkou bez známek poškození. Skladujte je na chladném a suchém místě, kde vám vydrží i několik měsíců.
Špagetová dýně
Špagetová dýně, známá také jako dýně vláknitá, je fascinující odrůdou tykve s neobvyklou texturou dužiny. Po uvaření se dužina této dýně rozpadá na dlouhá, tenká vlákna, která připomínají špagety, odtud pochází i její název. Tato vlastnost ji řadí mezi oblíbené druhy dýní pro milovníky zdravé a netradiční kuchyně. Špagetová dýně má oválný tvar a světle žlutou až oranžovou barvu slupky. Její chuť je jemná, lehce nasládlá a hodí se k široké škále pokrmů. Využít ji můžete do slaných receptů jako náhražku klasických špaget, do zeleninových salátů, polévek nebo zapékaných pokrmů. Skvěle se hodí i do dezertů, například do koláčů nebo muffinů.
Dýně muškátová
Muškátová dýně, latinsky Cucurbita moschata, je známá pro svůj výrazný oříškový nádech chuti a jemnou dužinu, která se po tepelné úpravě krásně rozplývá na jazyku. Tvarově je velice variabilní, od protáhlých plodů připomínajících krk husy, až po kulaté tvary. Barva slupky se pohybuje od zelené, přes okrovou až po tmavě oranžovou. Muškátové dýně vynikají dlouhou trvanlivostí, a proto si je můžete užívat až do pozdní zimy. Mezi oblíbené odrůdy patří například 'Butternut', 'Muscade de Provence' nebo 'Long Island Cheese'. V kuchyni je všestranně využitelná, hodí se na polévky, pyré, do koláčů i na pečení.
Druh dýně | Tvar | Barva | Použití |
---|---|---|---|
Hokaido | Kulatá, s typickým hrbolem | Oranžová | Polévky, pyré, pečení |
Máslová | Hruškovitá | Světle oranžová až béžová | Polévky, pečení, kompoty |
Dýně Goliáš | Kulatá, velmi velká | Oranžová až zelená | Dekorace, soutěže |
Dýně velkoplodá
Dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) je známá svými impozantními rozměry a patří mezi nejoblíbenější druhy dýní. Plody mohou dosahovat hmotnosti desítek kilogramů a pyšní se rozmanitostí tvarů a barev. Od klasické oranžové přes zelenou až po bílou s pruhy, dýně velkoplodá nabízí nepřeberné množství variant. Její dužnina je sladká a aromatická, ideální pro přípravu polévek, koláčů, kompotů a dalších pokrmů. Díky svému atraktivnímu vzhledu se dýně velkoplodá často používá i jako dekorace, ať už vyřezávaná na Halloween nebo jen tak pro radost. Pěstování dýně velkoplodé je poměrně nenáročné, vyžaduje slunné stanoviště a dostatek prostoru pro svůj růst.
Dýně okrasná
Okrasné dýně, jak už jejich název napovídá, slouží primárně k dekorativním účelům. Nejsou určeny k jídlu, ačkoliv některé druhy mohou mít jedlé, i když ne příliš chutné plody. Tyto dýně vynikají rozmanitostí tvarů, barev a velikostí. Najdeme mezi nimi miniaturní dýňky o velikosti golfového míčku, ale i obří exempláře dosahující hmotnosti několika kilogramů. Oblíbené jsou pro své bizarní tvary, od klasických kulatých, přes zploštělé a hrbolaté, až po dýně připomínající hady, hvězdy nebo mořské ježky. Barevná škála zahrnuje odstíny bílé, žluté, oranžové, červené, zelené a dokonce i černé. Okrasné dýně se často používají k podzimní výzdobě interiérů i exteriérů, ať už samostatně, nebo v kombinaci s dalšími přírodními materiály.
Chuťové rozdíly
Svět dýní nabízí neuvěřitelnou škálu chutí, od sladkých až po jemně nasládlé s oříškovým nádechem. Druhy dýní se liší nejen tvarem a barvou, ale i chuťovým profilem, který je předurčuje k různým kulinářským úpravám. Hokaido, s typickou sytě oranžovou barvou, má nasládlou, lehce oříškovou chuť, která vynikne v polévkách, pyré nebo pečených dezertech. Máslová dýně, s hladkou světle oranžovou slupkou, se pyšní jemnou, máslovou chutí, ideální pro přípravu krémových polévek, nádivek nebo koláčů. Dýně špagetová, se žlutou slupkou a vláknitou dužinou, má po uvaření chuť podobnou špagetám a hodí se k dochucení bylinkami, sýrem nebo rajčatovou omáčkou. Při výběru dýně se proto řiďte nejen jejím vzhledem, ale i popisem chuti, abyste dosáhli dokonalého chuťového zážitku.
Svět dýní není jen o oranžové kulatosti. Ukrývá v sobě pestrou paletu tvarů, barev i chutí, od drobných okrasných dýní s bradavčitou slupkou po mohutné tykve s lahodnou dužinou, ideální pro pečení.
Radomír Novotný
Využití v kuchyni
Dýně, to není jen halloweenská dekorace, ale i všestranná surovina v kuchyni. Různé druhy dýní nabízejí škálu chutí a konzistencí, které se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Hokaido, s typickou sytě oranžovou barvou a nasládlou chutí, je ideální na polévky, pyré nebo pečení. Máslová dýně, s jemnou oříškovou chutí, se skvěle hodí do koláčů, dezertů, ale i do slaných koláčů a nádivek. Pro přípravu krémových polévek a omáček je ideální dýně muškátová, která má jemnou chuť a pevnou dužinu. Nezapomínejme ani na dýňová semínka, která jsou bohatá na živiny a skvěle chutnají opražená nebo jako posypka. Ať už zvolíte jakýkoli druh, dýně je zdravou a chutnou volbou do vašeho jídelníčku.
Pěstování dýní
Svět dýní je ale mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Existuje nepřeberné množství druhů, které se liší tvarem, barvou, velikostí i chutí. Mezi nejznámější patří dýně Hokaido s její typickou oranžovou barvou a nasládlou chutí, máslová dýně s jemnou máslovou chutí a krémovou konzistencí, nebo špagetová dýně, jejíž dužina se po uvaření rozpadá na tenká vlákna připomínající špagety. Každá odrůda má své specifické vlastnosti a hodí se k jinému druhu zpracování.
Skladování dýní
Dýně se liší nejen tvarem, barvou a využitím, ale i trvanlivostí. Zatímco některé druhy, jako je například dýně Hokaido, vydrží při správném skladování i několik měsíců, jiné, například máslová dýně, je vhodné spotřebovat do pár týdnů. Obecně platí, že dýně s tvrdší slupkou a menším množstvím dužiny vydrží déle než ty s tenkou slupkou a vodnatou dužinou. Důležité je dýně skladovat na suchém, chladném a dobře větraném místě. Ideální teplota pro skladování se pohybuje mezi 10-15 °C. Dýně by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření ani mrazu. Před uskladněním je vhodné dýně zkontrolovat a případně odstranit poškozené kusy. Dýně můžeme skladovat celé nebo je oloupat, nakrájet na kostky a zamrazit. Takto zpracovaná dýně je pak připravena k okamžitému použití do různých pokrmů.
Zajímavosti o dýních
Svět dýní je překvapivě pestrý. Věděli jste, že existuje více než 45 druhů dýní? Liší se tvarem, barvou, velikostí i využitím v kuchyni. Některé druhy, jako je například dýně Hokkaido, jsou vhodné pro přípravu polévek a pyré, zatímco jiné, například dýně Špagetová, se po tepelné úpravě rozpadají na vlákna připomínající špagety. Dýně nejsou jen oranžové, jak by se mohlo zdát. Najdeme mezi nimi i zelené, bílé, žluté a dokonce i pruhované odrůdy. Zajímavostí je, že největší dýně světa vážila neuvěřitelných 1226 kilogramů! Pěstování dýní je oblíbenou činností po celém světě a každoročně se konají soutěže o největší a nejkrásnější plody.
Publikováno: 25. 11. 2024
Kategorie: domov